Citológiai vizsgálatok

Tisztelt Kolléganők, Kollégák!

Laboratóriumunk a hozzánk mikrobiológiai vizsgálatra küldött mintákból vállalja citológiai vizsgálatok elvégzését. Ez a vizsgálat túlmegy az általunk mikrobiológiai okokból eddig is elvégzett kenetvizsgálat „mélységén” és szabályos patológiai elemzéssel tér ki a vizsgálati minták sejtösszetételére, mind mennyiségi, mind pedig minőségi szempontból.
Vizsgálati mintának minden szokásos punctatum, váladék és excretum/secretum alkalmas, amelynek sejtösszetételére kíváncsiak vagytok.
Kiemelném, hogy a neoplasma - gyanús minták mellett igen fontos, hogy a légúti váladékok, testüregi punctatumok „átessenek” ezen vizsgálaton, mivel így a mikrobiológiai vizsgálat interpretálása is lényegesen egyszerűbb. Könnyebben meg tudjuk ítélni, hogy az adott flóra kórokozó –e, vagy sem? Úgyszintén többletet ad bélsárvizsgálat esetén, mivel elkülöníti a gyulladásos és a toxikus eredetet, továbbá fontos információkat ad dysbacteriosisok, egyéb flóraeltolódások, továbbá emésztőképesség kérdésében is. Hasznos kiegészítője lehet a gombakimutatás kísérőjeként is a vizsgálat, mivel sokszor a fonalas gombák környezeti szennyezések is lehetnek, máskor pedig nehezen tenyészthetők.
A tesztek elvégzéséhez 2 kenet elkészítésére van szükség, amelyeket a mintából magunk elkészítünk, ha erre lehetőség van a minta mennyiségéből adódóan. Kivétel a bélsár: itt 4 kenet kell az eredményes munkához. Lényeges, hogy a citológiai vizsgálatot külön kell kérni! A vizsgálat nettó ára ……  Ft / minta. Az eredményt a szokásos módon küldjük ki. A tulajdonosok tájékoztatásakor vegyétek figyelembe, hogy a sürgős mintákat (mellűri, hasűri punctatumok) egy nap alatt, egyebeket pedig három nap alatt intézünk el.
Laboratóriumunk citológiai mintáit dr. Balogh Nándor elemzi, akit a Praxislab Laboratórium vezetőjeként már ismertek.
A Laboratórium az eddigi mikroszkópos vizsgálatokat ezután is a szokásos keretekben és rendben végzi el.

Várjuk megtisztelő érdeklődéseteket!

dr.Lajos Zoltán
mikrobiológus szakállatorvos