Eredmények átlagos elkészülési idejéről

Tisztelt Kolléganők, Kollégák!

Az alábbiakban tájékoztatlak Titeket az eredmények átlagos elkészülési idejéről, és a tudakozódás mikéntjéről.

 1. Talán kevesek által ismert, hogy a bőrkaparékok eredményközlése, leletezése laboratóriumunkban a következőképpen történik. A beérkezéstől számított 5.-7. napon küldünk írásos mikroszkópos, bakteriológiai és mikológiai leletet. Ha a mikroszkópos és a mikológiai vizsgálat pozitív eredményt hozott, azt minden esetben telefonon/e-mailben közöljük rendelőtökkel. Ha csak mikroszkópos vizsgálatot kértek, annak elkészülési ideje 1 munkanap. A szabályos gombatenyésztés 14-20 napon keresztül történik, de ennek eredményéről csak akkor tájékoztatlak Benneteket, ha az első (5 napos) lelethez képest változás mutatkozik.
 2. Egyéb minták elkészülési ideje a beérkezéstől (tehát nem a beküldéstől !!!) számítva, munkanapban megadva: tamponminták aerob tenyésztése: 2-3 nap
  gombatenyésztés ugyanezen mintáknak: 3-4 nap
  vizelettenyésztés: 1-2 nap
  vizelet stix és üledék, bélsár parazitológia: 1 nap
  tályogminták, mellkas-és hasűri punktátum: aerob 2-3 nap, anaerob 3-10 nap (előzetes tájékoztatással)
  bélsártenyésztés: 2-4 nap
 3. Kérlek Benneteket, hogy ha eredmény után tudakolóztok, a laboratórium vezetékes telefonszámait használjátok, pénteken 9-18, egyéb munkanapokon 9-19 óra között. Aki a telefont felveszi, az eredményt, mintát, adatot is elő tudja keresni, tehát nem feltétlenül fontos engem kérni a telefonhoz. Ezen időszakokon kívül mobilszámomat hívhatjátok, ha sürgősen információra van szükségetek. Ha a telefonokat nem vesszük fel, kérünk Benneteket, legyetek türelemmel! Nem a megrendelőinket akarjuk távol tartani, hanem munka akadályoz bennünket a telefon felvételében.
 4.  Amennyiben szabadságon vagyok, akkor a külön tájékoztatóban megadottak érvényesek.
 5. Hétfői napokon az előző héten beérkezett minták eredményéért csak 13 óra után érdemes telefonálni. Mivel ezen a napon igen sok kész eredményünk van, a leletezéssel csak este 19-20 óra körül végzünk. A kiküldésre ezután kerül sor.
 6. Ha konzultációra van szükségetek, a mobilszámomat hívjátok, munkanapokon 8-10, illetve 13-19 óra között! Sürgős esetben természetesen bármikor szívesen segítek.

A leírtak figyelembe vételével sokat segítetek munkánkban!

Megértéseteket és türelmeteket köszönöm!

dr.Lajos Zoltán
mikrobiológus szakállatorvos