Hírlevél 2011/1

Tisztelt Kollégák!

Megköszönve együttműködéseteket, és eddigi bizalmatokat, ezúton kívánunk Nektek boldog új évet!  Természetesen megragadjuk a lehetőséget, hogy tájékoztassunk néhány újdonságunkról, illetve emlékeztessünk régi, ámde nagyon aktuális tudnivalókra. Hírleveleket a későbbiekben is rendszeresen ki fogunk adni.

  1. CPV bélsár antigén-detektáló ELISA: a vizsgálatot ismeritek és más laboratóriumtól már régóta igényelhettétek. A kutyák parvovírusos bélgyulladása gyakran felmerül a hasmenéses megbetegedések differenciál-diagnosztikájában. Mivel hozzánk egyébként is jelentős mennyiségű bélsárvizsgálat fut be, a fenti ELISA-teszt beállításával hasznos segítséget nyújthatunk számotokra. Ezért mostantól laboratóriumunktól is kérhetitek kutya-pácienseitek számára a parvo-ELISA-t. Így nem szükséges megosztva küldeni a bélsármintákat.
  2. Gyakran fordulnak hozzánk a kollégák, hogy más laboratóriumban Lyme-borreliosis (L.b.) irányába indított vizsgálatok eredményét segítsünk értékelni. Ilyenkor az általában hosszas kórelőzményt, terápiás próbálkozásokat kellett „összeolvasni” a gyakran igencsak nehezen értékelhető szerológiai eredményekkel. Jelentős probléma, hogy nem mindig megfelelő az indikáció, a teszt kiválasztása, és a terápia sem, nem szólva a betegség „alaptermészetéről”… Ezért mostantól magunk is beállítunk kutyaszérumok/plazmák vizsgálatára L.b. IgG Immunoblot tesztet. Célunk kifejezetten a megerősítő, „ügydöntő” vizsgálatok elvégzése azon esetekben, amikor az akár jó indikáció, és korszerű labormódszer után sem sikerült a beteget „helyes útra terelni”. Mint tudjuk, az ilyen kutyák sora igen hosszú… Ilyenkor a kollégáktól részletes kórelőzményt és a szokott mennyiségű alvadásában gátolt vagy nem gátolt vért várunk. (A vizsgálat plazmából vagy szérumból is elvégezhető.) A vizsgálati díj jelenleg 5000 ft+ÁFA. Ez a bevezető ár magában foglalja a telefonos konzultációt és szaktanácsadást is.
  3. Kérünk Benneteket, hogy ha az általatok vizsgált állat bőrelváltozása száraz, korpázó jellegű, akkor celluxos, tárgylemezre rögzített bőrkaparék mintát is mellékeljetek  a nekünk szánt bőrkaparékhoz. Erre feltétlen szükség van, ha például cheyletiellosist, tetvességet szeretnétek velünk diagnosztizáltatni, hiszen a lúgos készítményben nálunk már nem biztos, hogy bekerülnek ezek a paraziták.
  4. Laboratóriumunkban a bőrkaparékok eredményközlése, leletezése a következőképpen történik. A beérkezéstől számított 5.-7. napon küldünk írásos mikroszkópos, bakteriológiai és mikológiai leletet. Ha a mikroszkópos és a mikológiai vizsgálat pozitív eredményt hozott, azt minden esetben telefonon/e-mailben közöljük rendelőtökkel. Ha csak mikroszkópos vizsgálatot kértek, annak elkészülési ideje 1 munkanap. A szabályos gombatenyésztés 14-20 napon keresztül történik, de ennek eredményéről csak akkor tájékoztatunk Benneteket, ha az első (5 napos) lelethez képest változás mutatkozik.

Szívesen várjuk  kérdéseiteket, figyelmeteket köszönjük!

dr.Lajos Zoltán
mikrobiológus szakállatorvos