Hírlevél 2011/3

Tisztelt Kollégák!

Soron következő hírlevelünkben az alábbiakról tájékoztatunk Benneteket – a további jó együttműködés reményében:

  1. Vizeletet NE küldjetek transzport táptalajban. (Kivétel: a nyári hónapok…) Mindenki számára akkor kezelhető könnyen e minta, ha punkcióval nyeritek, és az eredeti fecskendőben, esetleg steril csőben külditek be hozzánk.
  2. A köztünk fennálló kitűnő kapcsolat érdekében nyomatékosan kérjük, hogy bélsarat kizárólag szabályos, erre a célra rendszeresített széklettartályban küldjetek! A biztonságos csomagolást előírja az Állategészségügyi Szabályzat, és több más, közegészségüggyel és a veszélyes / fertőző anyagok szállításával foglalkozó jogszabály is. A biztonságos csomagolásra csak a szabályos széklettartályok alkalmasak. Ha kíváncsiak vagytok, miért fontos mindez, akkor bármely du. 14 órára szeretettel várunk Benneteket! Érdekes dolgokat fogtok tapasztalni…
    Tilos bélsarat fecskendőben és nylonzacskóban küldeni !!! (A bélsárból gáz képződik és rövid idő múlva szivárgás indul meg.) A befőttes üvegeket, szövettani minták műanyag tégelyeit nagy tömegük, térfogatuk miatt mellőzzétek! Az ilyen eszközben küldött bélsár térfogata, tömege nagy, a veszélyes hulladék megsemmisítéséért ennek megfelelően kell fizetnünk. Az árjegyzék 14. pontjának megfelelően ezt a beküldőre terheljük, tehát e minták 1000 ft-tal drágábbak számotokra!
  3. Kérjük, hogy a légúti, és punkciós mintáknál jelezzétek, közelebbről milyen mintát küldtetek? A minta feldolgozásánál, az eredmény értékelésekor nem mindegy, hogy hasűri, mellűri, esetleg tályogmintáról van –e szó? Úgyszintén fontos, hogy a légúti mintát orrváladék, tracheaváladék, esetleg BAL formájában küldtétek –e? Lényeges, hogy a sebváladék típusát, a seb elhelyezkedését is adjátok meg!
  4. Kérünk Benneteket, hogy ha az általatok vizsgált állat bőrelváltozása száraz, korpázó jellegű, akkor celluxos, tárgylemezre rögzített bőrkaparék mintát is mellékeljetek  a nekünk szánt bőrkaparékhoz. Erre feltétlen szükség van, ha például cheyletiellosist, tetvességet szeretnétek velünk diagnosztizáltatni, hiszen a lúgos készítményben nálunk már nem biztos, hogy bekerülnek ezek a paraziták.
  5. Kérjük, hogy minden mintához külön lapot írjatok, és az eszközökre is írjatok azonosítási adatokat!

Szívesen várjuk  kérdéseiteket, figyelmeteket köszönjük!

dr.Lajos Zoltán
mikrobiológus szakállatorvos