Hírlevél 2016/1

Tisztelt Kollégák!

Jelen hírlevélben megosztjuk a Labor elképzeléseit három témában. Ez még hatékonyabbá teheti közös munkánkat.

Anaerob tenyésztés
Az önmagában kért anaerob tenyésztés nem informatív. Minden esetben aerob tenyésztést is kell kérni, melynek ellenőrző funkciója és klinikai szükségessége vitathatatlan.
A beküldött mellűri és hasűri punktátumokból, tályogokból minden esetben végzünk anaerob tenyésztést is, amit értelemszerűen a vizsgálat ára tükrözni fog. Ez alól akkor teszünk kivételt, ha a beküldő kifejezetten csak aerob tenyésztést kér.
Mély műtéti feltárások során nyert mintából és nekrotizáló sebekből nagyon javasolt anaerob tenyésztést is kérni.
Anaerob tenyésztésre szánt minták levételére/beküldésére alkalmas eszközök:
transzport táptalajba süllyesztett vattapálca, légtelenített fecskendő, vákumos vérvételi cső, anaerob haemokultúra palack.

Légúti minták
Orrüregi, mély légúti illetve sinus eredetű lavage vizsgálati igény esetén rendkívül megnöveli a minta értékét, ha magából a folyadékból is kapunk csőben, fecskendőben elhelyezett mintát, természetesen  a transzporttáptalajba süllyesztett vattapáca mellett.
Minden esetben érdemes citológiai vizsgálatot is igénybe venni, amelyet amúgy is csak a natív mintából indíthatunk.

Állat és minta jellemzése
Mivel mi nem látjuk az állatot, a mintavétel folyamatát, indokát, Rátok vagyunk utalva ezen információk eljuttatásában. Kérjük, minden esetben az állat nevét, faját, nemét, korát, tulajdonosát feltüntetni, a minta anatómiai származási helyét megnevezni, jellegét leírni. 2-3 mondatos esetleírás nagyban hozzájárul a helyes mikrobiológiai diagnózis felállításához.

A fenti pontokban tett javaslatok és kérések betartása mellett tudja laboratóriumunk az ígért és elvárt minőségű szolgáltatásokat nyújtani.
Kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésetekre!

Köszönettel: A Duo-Bakt Labor csapata