Hírlevél 2015/2

  1. Mintavételi tájékoztatás bőrkaparékokkal kapcsolatban
  2. Bélsár postai beküldése nyári időszakban

Tisztelt Kollégák!

  1. Laboratóriumunkban az utóbbi hetekben (köszönhetően a nyári időszaknak) megszaporodtak a jelentős penészgomba-szennyezéssel beérkező bőrkaparék minták. Nem csak kerti, esetenként elhanyagolt kutyák, hanem kijáró macskák mintáiban is tapasztaljuk a jelenséget. Mivel a penészgombák gyors növekedése a bakérium- és a dermatophyton tenyésztést is rendkívül megnehezíti, a következő változtatás javasolható a mintavételben. Emlékeztetőül leírjuk a helyes kaparék-vétel eljárását is.
  1. Ha nagy szőrű, esetleg piszkos, poros, földes állatot vizsgáltok, előtte fürösztessétek meg a tulajdonossal.
  2. Ha ez nem lehetséges, ti nyírjátok le a mintavétel helyéről a szőrt, ezután 50-60%-os alkohollal, detergenssel (Nem fertőtlenítőszerrel !!! ) tisztítsátok le a bőrt.
  3. Ezután következik a szabályos bőrkaparék-vétel. A szőrcsomók, hosszú szőrszálak nem szükségesek, annyi szőrtüsző pedig marad a mintában, amennyi nekünk szükséges.
  4. Amennyiben sérült, váladékos a hám, azt mossátok le fiz.sóoldattal, itassátok le, és a tiszta sebalapról tamponnal vegyetek bakteriológiai vizsgálatra mintát, majd a gombatenyésztésre és mikroszkópos vizsgálatra hagyományos kaparékot vegyetek, az elváltozott és az ép terület határáról.
  5. Az elváltozott-ép határról, frissen érintett területről való mintavétel különösen gombánál hasznos. Rüh gyanújánál legalkalmasabb a súlyos elváltozással terhelt bőrfelület mintázása. Demodex-fertőzés esetén a mély mintázás bizonyul megfelelőnek.
  6. A fenti tampon nem feltétlenül szükséges: a bakteriológiai vizsgálatot el tudjuk végezni a kaparékból is...:-)
  1. A nyári melegre való tekintettel bélsarat csak fokozott figyelemmel adjatok fel postai szállításra. Mindenképpen szabályos széklettartályt használjatok, és a borítékon belül is külön csomagoljátok be nylon-tasakba. Érdemes mellétenni -20 OC-on fagyasztott jégakkut is – ez az éjszaka jelentős részén „javítja” a küldemény minőségét. Ha a hőmérséklet eléri 30 OC-ot, már jobb a bélsarat nem postán, hanem futár útján küldeni. Emlékeztetőül leírjuk: bélsarat, vizeletet, tejet és fecskendős váladékot csak hűtve szabad szállítani. Az előzőekben leírtak egyfajta kompromisszumként működnek.

Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!