Speciális vizsgálatok

Tisztelt Kolléganők, Kollégák!

Megköszönve együttműködéseteket, és eddigi bizalmatokat, ezúton tájékoztatlak Benneteket néhány speciális vizsgálati lehetőségről.

  1. Giardia antigén-detektáló ELISA: a vizsgálatot már ismeritek és igénylitek. Érdemes kérni, ha intermittáló hurutos hasmenéssel, szénhidrát-emésztési zavarral van dolgotok, jó általános állapot mellett. A teszt 3-5x hatékonyabb a mikroszkópos vizsgálatnál.
  2. Clostridium difficile A+B toxin kimutatására szolgáló ELISA: a toxin antibiotikum-asszociált hasmenést okoz. Előzetes antibiotikum (az elmúlt 6-8 hétben alkalmazva) kipusztítja a normál bélflórát, majd a fenti anaerob baktérium elszaporodva toxinja révén vizes hasmenést, vagy súlyos véres-nyálkás pseudomembranosus colitist okoz. Utóbbi potenciálisan életveszélyes állapot. A baktériumot igen nehéz tenyészteni, így ezen ELISA-tesztnek nagy jelentősége lehet. Ezt a toxinkimutatást sürgősségi vizsgálatként is kérhetitek.
  3. Entamoeba hystolitica antigén-detektáló teszt: az amőbák kimutatása csak friss, meleg bélsárból lehetséges, így a mai klinikai-laborgyakorlatban úgyszólván nem megoldható. Ez adja az antigénkimutatás jelentőségét. A kórokozó véres-nyálkás enterocolitist okoz, esetenként szövődményes májtályoggal. Kedvenceink pocsolyákból, természetes vizekből vehetik fel ezt a leginkább invaziv viselkedésre hajlamos amőbát, helyesebben annak cysta formáját.
  4. CPV bélsár antigén-detektáló ELISA: a vizsgálatot ismeritek és más laboratóriumtól már régóta igényelhettétek. A kutyák parvovírusos bélgyulladása gyakran felmerül a hasmenéses megbetegedések differenciál-diagnosztikájában. Mivel hozzánk egyébként is jelentős mennyiségű bélsárvizsgálat fut be, a fenti ELISA-teszt beállításával hasznos segítséget nyújthatunk számotokra. Ezért mostantól laboratóriumunktól is kérhetitek kutya-pácienseitek számára a parvo-ELISA-t. Így nem szükséges megosztva küldeni a bélsármintákat.
  5. Gyakran fordulnak hozzánk a kollégák, hogy más laboratóriumban Lyme-borreliosis (L.b.) irányába indított vizsgálatok eredményét segítsünk értékelni. Ilyenkor az általában hosszas kórelőzményt, terápiás próbálkozásokat kellett „összeolvasni” a gyakran igencsak nehezen értékelhető szerológiai eredményekkel. Jelentős probléma, hogy nem mindig megfelelő az indikáció, a teszt kiválasztása, és a terápia sem, nem szólva a betegség „alaptermészetéről”… Ezért mostantól magunk is beállítunk kutyaszérumok/plazmák vizsgálatára L.b. IgG Immunoblot tesztet. Célunk kifejezetten a megerősítő, „ügydöntő” vizsgálatok elvégzése azon esetekben, amikor az akár jó indikáció, és korszerű labormódszer után sem sikerült a beteget „helyes útra terelni”. Mint tudjuk, az ilyen kutyák sora igen hosszú… Ilyenkor a kollégáktól részletes kórelőzményt és a szokott mennyiségű alvadásában gátolt vagy nem gátolt vért várunk. (A vizsgálat plazmából vagy szérumból is elvégezhető.) A vizsgálati díj jelenleg 5000 ft+ÁFA. Ez a bevezető ár magában foglalja a telefonos konzultációt és szaktanácsadást is.

dr.Lajos Zoltán
mikrobiológus szakállatorvos